Tervetuloa seuraamaan Artesaanipajan blogia!
Tämän blogikirjoittelun tarkoituksena on päivitellä tänne kuulumisia, kertoa meneillään olevista käytettyjen huonekalujen kunnostuksista ja mielenkiintoisista tavaroista, joita vastaan tulee. Saatanpa jakaa jonkin kunnostustyöhön tai yleisesti puutöihin liittyvän vinkin tai mokankin :)
Artesaanipaja Honkapuro-yrityksen nimi muodostui kahdesta asiasta: minulla on puualan artesaanin tutkinto, valmistuin ammattiopistosta keväällä 2024. Ja teen huonekalujen kunnostustyöt omassa, pienessä autotalliin tehdyssä pajassa. Alunperin ajatus olikin keskittyä vain käytettyjen huonekalujen kunnostuksiin, mutta pian mukaan tuli myös muuta vintage- ja käytettyä tavaraa. Oma putiikki on ollut minulla haaveena jo pitkään. Jos tekisin vain kunnostuksia, niin järkevää olisi perustaa isompi paja jonnekin syrjempään. Mutta haluan myös kokeilla tätä vintage-myymälän pitoa. Rakastan itse vanhoja tavaroita ja tuntuu aina mukavalle, jos tavaralla on historia ja tarina. Tietysti arvostan Suomalaista designia ja upeaa lasimuotoilua, jota tästä maasta löytyy ja tämä näkyy myös putiikilla.
Huonekalujen kunnostuksia tilaustyönä kysellään jonkin verran ja olen iloinen, että tavaroiden kunnostus tuntuu olevan suosiossa! Itselläni ei kuitenkaan aika riitä tilaustöille, koska teen tätä yksin ja ajan pitää riittää myös putiikin pitoon.
Ajatus omasta yrityksestä lähti liikkeelle, kun aloin miettiä, miten käytettyjä huonekaluja voisi saada nykyistä paremmin taas käyttöön ja kiertoon.Harmittaa, jos jotain sellaista heitetään pois, minkä voisi vielä kunnostaa. Tuntuu, että nykyään ostetaan ja tilataan etenkin verkkokaupoista herkästi uutta ja vanha joutaa roskiin. Halusin pieneltä osaltani lähteä toimimaan kiertotalouden edistämiseksi.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
29.3.2025
Yksi pitkäaikainen projekti valmistui viimein. Askon kirjoituspöytä, arviolta 40-50-luvulta, leima löytyy.Sitä on nyt hiottu, vahattu, vetimet vaihdettu jne, jne. Hommaa riitti. Mutta ihan siisti tuli lopputuloksesta. Tosiaan pintakäsittelynä Osmon puuvaha, sävi mahonki, ovissa kirkas, koska en halunnut peittää hienoa viilun kuviointia.
Alla pari kuvaa ennen ja jälkeen
7.3.2025Ja niinhän nekin valmistuivat! Putiikilta löytyy. Tai siis menivät jo..
5.3.2025
Paluu vintage-tuolien pariin! Nyt työn alla Lahden Puutyö Oy:n ruokapöydäntuolit 50-luvulta. Selkänojien lakkaus oli päässyt ravistumaan pahasti, joten poistin sen ja tilalle laitoin puuvahan. Lakkaa pyrin välttämään aina kun mahdollista, se on vähemmän ympäristäystävällistä kuin vahat ja sen uusiminen on työlästä. Muihin puuosiin riitti puhdistus ja restaurointiöljyllä käsittely. Istuinosien pehmusteiden ja verhoilun vaihtaminen on vielä työn alla.
8.2.2025
Tämän vanhan jalkalampun kunnostaminen oli kiinnostava projekti. Ei oikeastaan vaikea tai aikaa vievä, mutta jouduin miettimään kyllä hetken, että miten tätä lähestyisi. Pinnat olivat aika kuluneet, ettenkin pöytätaso ja jalka. Kaiverretut koristeet ja kierteet taas olivat ihan hyvässä kunnossa. Monesti ensimmäinen ajatus on alkaa vaan hiomaan vanhaa pois, mutta nyt hillitsit itseni ja mietin, mikä on oikeastaan tarpeen. Tällaiset koristeellisten puuosien siklaamisessa/hionnassa nimittäin menee aikaa, jos siihen hommaan ryhtyy. Niinpä päätin hioa vain pahiten kuluneet ostat eli pöytäpinnan ja jalan päällisosan. Niihin laitoin hionnan jälkeen pintakäsittelyksi Osmon sävytetyn puuvahan. Koristeet ja kierteiset osat käsittelin restaurointiöljyllä. Lopputulos on mielestäni varsin kelvollinen. Pöytäpinta ja jalka saivat sävyä ja kiiltoa ja vaha kestää kulutusta hyvin myös jatkossa. Muut osat tulivat öljyllä siisteiksi ja kiiltäviksi. Sähköt tässä toimivat jo valmiiksi, pistotulppa oli vaihdettu ja aiemmin, niin että sopii nykyisiin pistorasioihin.
Olen yrittänyt selvittää lampun alkuperää ja tullut siihen tulokseen, että tämä on Keski-Eurooppalaista alkuperää, mahdollisesti Ranskasta. Arviolta 1940-lukua. Materiaalina tammi ja pyökki ja koristeet tosiaan käsinkaiverrettuja.
Alla pari kuvaa:
24.1.2025
Välillä hieman "kevyempi" projekti. Tämä puutuoli tuli vastaan viime vuoden puolella Joensuussa. Oli niin erikoisen näköinen, että oli pakko ottaa kyytiin. Tätä selkänoja-mallia kyllä näkee silloin tällöin, mutta jalat on yleensä suorat. Tällaisia näyttäviä, kaarevia jalkoja en ole vielä nähnyt tässä tyylissä. Veikkaan, että kyseessä on kotimainen tuoli, koivua ja 40-luvulta. Voi olla 50-luvultakin, mutta jalat ei viittaa siihen. Valitsin tarkoituksella näyttävän lilja-kankaan, joka korostaa jalkojen muotoa. Tuolista vanhat pintakäsittelyt eli lakka poistettu siklaamalla ja hiomalla. Valitsin pintakäsittelyksi Osmon puuvahan, sävy pähkinäpuu. Istuinosaan uusittu pehmuste ja verhoilu. Näitä yksinkertaisia istuinosien verhoiluja on yleensä ihan mukava tehdä ja se sujuu melko nopeastikin.
Pari kuvaa ennen ja jälkeen. Alimmassa kuvassa vanha istuinosa.
18.1.2025
Hyvää alkanutta vuotta! Lomat on pidetty ja pajan toimintakin palannut taas normaaliin päiväjärjestykseen. Tällä kertaa otin työn alle mielenkiintoisen haasteen. Askon tuolit 1950-luvulta, suunnittelija Olli Borg. Puuosat olivat säilyneet melko hyvässä kunnossa, mutta pehmusteet ja verhoilut olivat päässeet todella huonoon kuntoon. Pehmuste oli murentunut melkein jauhoksi. Lisäksi alkuperäisen verhoilun päälle oli tehty uusi veroilu ja se oli osittain kiinnitetty noin 4 cm pitkillä nauloilla! Kun sain vanhat sotkut purettua pois, alkoi miettiminen, että miten tehdä uusi verhoilu. Haasteena oli se, että tuolin rakenteesta johtuen istuinosaa ei saanut irrotettua. Joten uusi verhoilu täytyi kiinnittää miten nitojan kanssa vain mahtui. Eli huonosti mahtui. Takaosassa jouduinkin tekemään luovan ratkaisun ja jättämään vanerin näkyviin. Toisaalta miuta ei haittaa, että alkuperäinen vanerirakenne pääsee vähän näkyviin. Taivutettu vaneri on kuitenkin se näiden tuolien rakenteen erikoisuus. Lisäksi tein selkänojaan tyynymäisen pehmusteen. Tämä avulla sain saumat siisteiksi ilman ompelua. Puuosista vain poistin enimmät tahrat, puhdistin ja öljysin resturointiöljyllä. Istuinosien pehmusteena vaahtomuovi ja vanu.
Nyt kelpaa taas istuskella. Näitä tuoleja on putiikilla 2 kappaletta. Toivottavasti löytävät uuden kodin.Alla pari kuvaa ennen ja jälkeen
21.12.2024Tänään vielä putiikki avoinna klo 10-17, sitten alkaa loma. Jos lahjat vielä uupuu, niin myymälästä löytyy huonekalujen lisäksi myös paljon kivaa pientä vintage ja second hand tavaraa. On lasia, sisutustavaraa, taidettakin. Lomailen 12.1.25 saakka ja myymälä aukeaa taas to 16.1.25 Kiitos kaikille asiakkaille, uusille seuraajille ja muille hengessä mukana olleille tästä vuodesta. Hyvää ja rauhallista joulua ja onnellista vuotta 2025!
11.12.2024Paja hiljenee loppuvuodeksi ja eilen pidin siivouspäivän. Teroitin myös talttoja ja tein muitakin huoltotöitä.Sitten on kiva jatkaa puhtaalta pöydältä ensi vuonna! Vaikka paja on kiinni, niin putiikki palvelee jouluun saakka ja viikolla 51 laajennetuin aukioloajoin.
5.12.2024
Alla kuvia, miltä lipasto näyttää ennen ja jälkeen. Yksityiskohta laatikon pohjasta. Usein käytän laatikoiden pohjien siistimiseen ylijääneitä tapetteja. Se on mielestäni kiva tapa saada kynänjäljet ja muut kulumat piiloon, koska hiomalla näiden jälkien poistaminen on iso työ. Koska käytän jämätapetteja, usein laatikoiden pohjaissa on eri kuosi tai väri. Mutta mielestäni se näyttää vain persoonalliselle.
Jostain syystä mieleeni nousi mielikuva tästä lipastosta turkoosina ja sainkin inspiraatiota välimeren väreistä. Halusin väriä ja sopivasti rouheutta mukaan.
Maalina Teknos Futura Aqua kalustemaali, himmeä. Vetimet Kalkkimaalikauppa.fi
Huomenna juhlitaan Itsenäisyyspäivää ja putiikki on kiinni. Mutta nähdään la 7.12.!3.12.24.
3.12.2024Nyt työn alla valkoiseksi maalattu mäntyinen lipasto